Jau 52-ą kartą Druskininkuose, M. K. Čiurlionio memorialiniame muziejuje, atgims didžiojo Lietuvos dailininko ir kompozitoriaus daugiau nei prieš šimtą metų sukurta tradicija. Jauniausioji kompozitoriaus sesuo, vėliau jo kūrybos tyrinėtoja ir redaktorė, Jadvyga Čiurlionytė taip atsimena dvidešimtojo amžiaus pradžioje vasaromis vykusius neformalius šeimos ir draugų koncertus prie Čiurlionių namų esančiame obelų sode: „Saulė lyg nuskęsta žemės gilumon ir atsiunčia žemei tokią tamsią melsvą skraistę, o su ja ir ilgesingą tylą. Tada suskamba pianinas, širdis pradeda skubėti, jos ritmas susilieja su skambančiu pro atvirą langą ritmu.“

Skraj suvest 2017 liet AmTradicija rengti koncertus, klausytojams sėdint sode po obelimis, buvo atgaivinta 1965 metais. Nuo tada kiekvieną vasarą pro pravertą langą vakarais skamba fortepijono muzika. Ir šiemet M. K. Čiurlionio tarptautinio pianistų konkursų laureatai, jaunieji Lietuvos pianistai bei koncertų ciklo svečiai dalinsis savo naujausiais kūrybiniais atradimais su druskininkiečiais ir Druskininkų kurorto gerbėjais.

Birželio 8 dieną 18 val. druskininkiečių laukia susitikimas su fortepijono virtuozu iš Italijos Emanuele Torquati. Pirmosios savo kūrybinės viešnagės Lietuvoje metu tarptautinį pripažinimą pelnęs italų virtuozas pristatys koncertinę programą „Sapnai ir peizažai“ M. K. Čiurlionio namuose Vilniuje ir M. K. Čiurlionio memorialiniame muziejuje Druskininkuose. Šios dvi koncertinės erdvės programos pristatymui Lietuvoje pasirinktos neatsitiktinai: pianisto E. Torquati parengta programa panardins klausytoją į dvidešimtojo amžiaus brėkšmos laiką. Joje klausytojai išgirs, kaip įvairiausiose pasaulio kultūrose prasidėjo naujieji laikai: Charles Tomlinson Griffes (1884-1920) savo muzikiniais ieškojimais pristato kūrybinius procesus, vykusius dvidešimtojo amžiaus pradžios JAV, Alexander von Zemlinsky (1871-1942) – tai vienas įdomiausių amžių sandūros kompozitorių austriškojoje Vienoje, o rusų kompozitorius Aleksandras Skriabinas (1872-1915), kupinas epinių užmojų ir kosminio sielos polėkio, neretai įvardijamas, kaip savo dvasia artimiausias kūrėjas Čiurlioniui. Šioje kompozitorių „puokštėje“ skambės ir Čiurlionio kūriniai, įpindami didįjį Lietuvos menininką į to laikmečio pasaulio muzikinės kultūros audinį. Šiuo nemokamu koncertu druskininkiečiai kviečiami į prasidedančią jau penkiasdešimt antrąją kasmetinę fortepijoninės muzikos vasarą Druskininkuose – Čiurlionio muzikos ir jo sukurtos koncertavimo sode tradicijos tąsą, kasmet vis naujomis spalvomis prisodrinančią kurorto vasaros atmosferą.

Šių metų tolimesnėje ciklo programoje, kuri trečiadienių vakarais ir šeštadienių popietėmis tęsis nuo Joninių iki pat rugpjūčio pabaigos, ryški Čiurlionio muzikos tarptautinė sklaida – kompozitoriaus kūrinius skambins ne tik Lietuvoje gyvenantys ir kuriantys pianistai, bet taip pat ir svečiai iš Italijos, Anglijos, JAV, Vokietijos, įvairiose pasaulio šalyse garsinantys Čiurlionio muzikinį palikimą. Savitas šių metų ciklo aspektas – improvizacinės muzikos  vakarai liepos 12 ir 26 dienomis. Šių metu džiazo pianistai prisilies prie Čiurlionio muzikinio palikimo.